Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 17:35

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Bistro miodem płynące

miodosytnia 3Smacznie i klimatycznie. Wszystko kręci się wokół miodu. Są miody pitne, pyszne dania z dodatkiem miodu, miodowe słodkości oraz oczywiście miód w słoikach prosto z pasieki. Poznajmy Miodosytnię, lokal w którym króluje płynne złoto.
Zapewne wielu mieszkańców Białegostoku pamięta, że przy ul. Sienkiewicza 26 mieściła się przez wiele lat restauracja U Cezara. Natomiast dużo wcześniej - o czym pewnie już niewiele osób wie - Miodosytnia Barć, miejsce, gdzie można było skosztować różnego rodzaju miodów pitnych. A co jest tam teraz?
- Chcąc przypomnieć tradycję podawania miodu oraz stworzyć klimatyczne miejsce, w którym dania także będą zawierały w sobie nutę tej słodkości, założyłam bistro Miodosytnia – wspomina Emilia Andrzejewska, właścicielka lokalu oraz znajdującej się nieopodal kawiarnio-piekarni Baristacja.
Podczas gruntownego remontu lokalu okazało się, że miejsce to skrywa w sobie wiele walorów.
- Po skuciu z podłogi płytek ceramicznych, ukazała się nam oryginalna posadzka z lastryko. Wyeksponowaliśmy ją na nowo i tknęliśmy w nią drugie życie. Natomiast pod grubymi warstwami tynku na ścianach ukrywał się piękny błękit - pozostałość po starej Miodosytni Barć. Wnętrze wypełniliśmy stylowymi, drewnianymi meblami. Naszą „perełką” jest stojący w centrum lokalu stół z czarnego, stuletniego dębu – mówi pani Emilia.
A czym uraczy nas Miodosytnia? Okazuje się, że bogactwem naturalnych miodów pitnych, zarówno z regionu, jaki i całej Polski oraz Litwy.
- Mamy produkty z pasieki w Sakach k./Hajnówki, produkującej naturalne miody pitne na swoich miodach i sokach, wśród nich - miód z trawą żubrową. Podajemy też miód z miodosytni Jaros. Trójniak, dwójniak malinowy, półtorak - można wybierać spośród różnych rodzajów. Miód lany z beczki. Mamy też piwa miodowe. Przygotowujemy również miodowe koktajle z mocnymi alkoholami – wylicza Emilia Andrzejewska.
W Miodosytni miód kryje się też w przekąskach, daniach głównych i zestawach obiadowych. Polecamy pyszne żeberka wołowe w śliwkowo-miodowym barbeque, wątróbkę z sosem na bazie czerwonego wytrawnego wina z miodem malinowym, zupę z wątróbek na miodzie gryczanym, tymiankowe kopytka z młodymi warzywami czy idealną dla wegan - sałatkę ze stekiem z selera.
- Mamy także pracownię cukierniczą, która przygotowuje pyszne ciasta oraz torty. Można ich skosztować na miejscu, ale dostępne są także na zamówienie – mówi właścicielka Miodosytni.
Oczywiście w lokalu, wzorem Baristacji, można napić się dobrej kawy.
- Jakość i smak kawy jest dla nas bardzo ważny. Ziarna sprowadzamy bezpośrednio z palarni – dodaje pani Emilia.
MB, Fot. Miodosytnia

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Bistro miodem płynące