W zgodzie z przyrodą
- Niedziela, 05 listopad 2017 17:26
Każda z pór roku niesie ze sobą inną pogodę, inną długość dnia, inną energię. Takie zmiany środowiska wpływają także na ludzi. Warto więc, by nasza dieta zmieniała się w miarę pojawiania się kolejnych pór roku.
Jesień to pora roku, kiedy nasilają się problemy zdrowotne, szczególnie te związane z płucami. Powinniśmy więc szczególnie zadbać o zachowanie energii i ciepła w organizmie.
- Jesienią powinniśmy jeść mniej warzyw surowych (około 1/3), a więcej gotowanych (około 2/3) oraz zmienić techniki przygotowania posiłków - wydłużając czas ich gotowania - mówi Bożena Kobosko, właścicielka sklepu Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku. - Wykorzystujmy też produkty o właściwościach rozgrzewających. Stopniowo ograniczmy spożycie surowych owoców, pamiętając o ich wychładzającej naturze i biorąc pod uwagę swoją kondycję zdrowotną.
Podstawą jesiennego menu powinny być zupy. Zupy długo gotowane, do których można dodać mnóstwo warzyw i przypraw, a także podchodzące wyłącznie z upraw ekologicznych - mięso z kością, szczególnie ze szpikiem.
- Zupy sycą i rozgrzewają organizm od środka, co jest jednym z czynników zwiększających odporność na przeziębienia. Można je przygotować z warzyw strączkowych, cebuli czy pora. Pamiętajmy o dodaniu do nich przypraw. Polecam imbir, galgant, bertram, curry, pieprz, chili, ostra papryka, goździki czy czosnek. Odgrywają one ważna rolę w transformacji pokarmu oraz wydalaniu z organizmu substancji toksycznych. Do tego podnoszą aktywność przewodu pokarmowego, poprawiają strawność i wzmacniają odporność - tłumaczy pani Bożena.
Jesienią zwiększmy ilość spożywanych produktów zbożowych, szczególnie kasz, które „potraktujmy” jako główne źródło energii. Świeże zioła takie jak melisa, cząber, lubczyk, bazylia, oregano, szałwia, tymianek, majeranek, mięta mogą nam zastąpić przyprawy sproszkowane i wzbogacić potrawy w wiele cennych substancji odżywczych. Pamiętajmy także o wzbogacaniu potraw dobrymi tłuszczami - masłem klarowanym czy tłoczonym na zimno olejem.
- Kiszonki - czyli kiszone ogórki, kapusta, buraki - to nasze naturalne probiotyki. Spożywane codziennie korzystnie wpłyną na florę jelitową - dodaje właścicielka Zdrowej Spiżarni.
W naszej jesiennej diecie powinny znaleźć się też produkty zawierające odpowiednią ilość pierwiastków śladowych, takich jak cynk, selen, żelazo, chrom czy jod. Szczególnie selen, zwany pierwiastkiem życia, stymuluje układ odpornościowy, posiada właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, a ponadto chroni przed zatruciem metalami ciężkimi.
W diecie wzmacniającej odporność powinny znaleźć się warzywa i owoce bogate w witaminy A, C i E (marchew, buraki, szpinak, brokuły, papryka czerwona, porzeczki, płatki owsiane, kasza orkiszowa, proso i ryż). Obfitują one w tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze), które walcząc z wolnymi rodnikami sprzyjają budowaniu odporności.
- Istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu odgrywa witamina D oraz wspomagające prawidłowy rozwój mózgu i wzmacniające układ odpornościowy kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA DHA). Ważne jest jednak ich źródło pochodzenia. Aby były wolne od metali ciężkich, stosujmy pochodzące z upraw ekologicznych ich roślinne źródła - olej lniany, rydzowy czy z wiesiołka - radzi Bożena Kobosko.
W miarę możliwości, ograniczmy stosowanie antybiotyków. Osłabiają one odporność - zarówno bezpośrednio jak i pośrednio. Bezpośrednio poprzez hamowanie rozmnażania nie tylko bakterii patogennych, ale też komórek układu odpornościowego. Pośrednio zaś, z powodu wstrzymania rozmnażania się niektórych bakterii jelitowych, co prowadzi do zaburzeń składu mikroflory jelitowej.
- Bardzo ważne jest też hartowanie odporności. Tlen jest naszym najważniejszym sprzymierzeńcem. Pobieramy go obficie poprzez ruch, spacery czy umiarkowane sporty na świeżym powietrzu. W ten sposób chronimy też nasze ciało - wraz z jego komórkami, tkankami, błonami, naczyniami i organami - przed pasożytami - dodaje pani Bożena.
Bardzo ważną rolę w budowaniu dłuogofalowej odporności odgrywa źródło pochodzenia spożywanej żywności. Pokłady cennych witamin i minerałów dostarcza nam tylko żywność z upraw ekologicznych. Nie zawiera ona środków konserwujących dodawanych do produkcji, pestycydów i herbicydów stosowanych do upraw roślin, czy też hormonów i antybiotyków używanych do hodowli zwierząt. Jest zasobna w najbardziej wartościowe składniki odżywcze i budulcowe (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i mikro oraz makroelementy), a także w energię witalną. Spożywając takie warzywa i owoce, wyposażamy nasz organizm w najwspanialsze składniki odżywcze i energetyczne. Tylko tego rodzaju produkty można traktować jako prawdziwą żywność niezbędną do życia. Ich szeroki wybór, zioła oraz wysokiej jakości suplementy diety oferuje sklep ekologiczny Zdrowa Spiżarnia przy ul. Świętojańskiej 8 w Białymstoku.
MB, Fot. Magdalena Sadowska