Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 06:44

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Kiedy jesień puka do drzwi

Jesień to nie tylko czas zmian w przyrodzie ale też w naszym samopoczuciu. Spada nasza odporność, dopada przeziębienie, męczy katar i kaszel. Jak sobie radzić? Otóż niebagatelną rolę w budowaniu odporności, zarówno dzieci jak i dorosłych, odgrywa jakość codziennego pożywienia.
Niedobór lub nadmiar określonych składników pokarmowych ma trwałe oddziaływanie na długofalowe wzmacnianie odporności. A układ odpornościowy stanowi integralną część naszego organizmu i jego działanie uzależnione jest od działania układów nerwowego i hormonalnego. Dlatego na jego osłabienie wpływ ma zarówno stres, przemęczenie jak i niewystarczająca ilość snu. W trakcie snu wzrasta liczba limfocytów w organizmie.
A cóż to jest odporność? Jest to zespół mechanizmów mających zdolność odróżniania obcych cząsteczek, zwanych antygenami, od swoich, i wywoływania odpowiedzi immunologicznej, mającej na celu zniszczenie antygenów. Dzięki odpowiedzi immunologicznej organizm zwalcza wirusy, bakterie, pasożyty, komórki nowotworowe. Układ odpornościowy nie znajduje się w jednym miejscu w naszym organizmie. Jego komórki można znaleźć m.in. w grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych oraz szpiku kostnym. Głównymi „wykonawcami” funkcji układu odpornościowego są limfocyty T i B. Pierwsze odpowiedzialne są za produkcję tzw. cytokin, które niszczą komórki zakażone wirusami, czy bakteriami. Ponadto aktywują też inne komórki do niszczenia patogenów. Natomiast limfocyty B „odpowiadają” za produkcję przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom.
W organizmie człowieka istnieją dwa główne miejsca, w których dochodzi do bezpośredniego kontaktu z antygenami. Są to skóra oraz błony śluzowe pokrywające układ pokarmowy, oddechowy, moczowo-płciowy i spojówkę oka. Skóra stanowi barierę mechaniczną, gdyż wydzielane przez nią sebum zawiera lizozym, który niszczy ściany komórek niektórych wirusów i bakterii. Z kolei błony śluzowe mają ponad stukrotnie większą powierzchnię niż skóra, a śluzówki przewodu pokarmowego zajmują powierzchnię kortu tenisowego. Tworzą też tzw. układ GALT, czyli układ odpornościowy związany z przewodem pokarmowym, który stanowi 70% wszystkich komórek układu odpornościowego. Jest on zasiedlony przez gigantyczną liczbę bakterii jelitowych, nazywanych mikroflorą jelitową. Dlatego bardzo ważne dla wzmocnienia odporności jest utrzymanie prawidłowej flory jelitowej, poprzez wartościowe i zgodnie z porami roku odżywianie (o tym szerzej w artykule „W zgodzie z przyrodą” na str. 6 - przyp. red.).
Każdy życzyłby sobie zdrowie. Nie każdy jednak wie, jak zadbać o to, żeby nasz układ odpornościowy mógł należycie funkcjonować przez całe życie. Powyższe wskazówki mogą więc być przydatne, by móc cieszyć się zdrowiem jak najdłużej.
Bożena Kobosko, właścicielka sklepu ekologicznego Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności Kiedy jesień puka do drzwi