Z celiakią można żyć szczęśliwie
- Sobota, 07 grudzień 2013 21:04
Degustacja znakomitych bezglutenowych potraw, spotkania i rozmowy z prelegentami oraz wymiana doświadczeń z innymi chorymi ? to wszystko w ramach kolejnej już odsłony konferencji - ?Żyj szczęśliwie z celiakią?.
Celiakia to przewlekła choroba układu pokarmowego, wymagająca przestrzegania rygorystycznej diety bezglutenowej przez całe życie. Odpowiednio leczona - pozwala w pełni cieszyć się życiem, natomiast nieleczona - powoduje rozwój wielu innych chorób.
Tegoroczna, czwarta już konferencja, odbyła się 16 listopada w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Została zorganizowana przez Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego w Białymstoku, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Klinikę Pediatrii, Gastrologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Impreza została podzielona na dwie części. W pierwszej prelegenci opowiedzieli o celiakii i żywności bezglutenowej. Wystąpili m.in. dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska z Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku, dr n. med. Piotr Zimnicki, gastroenterolog, NZOZ Spec-Med, mgr Grażyna Konińska, dietetyk i mgr Paulina Sabak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz mgr Elżbieta Babicz ? doradca metodyczny MODM. W drugiej części spotkania można było spróbować znakomitych potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, a także porozmawiać z prelegentami i wymienić doświadczeniami z osobami na diecie bezglutenowej.
Marzena Bęcłowicz