Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 09:28

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Czysta przyjemność gotowania i efektywne zmywanie

Somat zdjęcieWspólne gotowanie i spożywanie posiłków to wspaniały sposób na spędzenie czasu z najbliższymi. By chwile te były w pełni beztroskie, warto wcześniej zadbać o niezawodny środek do zmywania. Nowa formuła Somat Gold o jeszcze lepszej rozpuszczalności gwarantuje szybkie i bardziej efektywne działanie, nawet w krótkich cyklach i niskich temperaturach mycia. Tabletki działają kompleksowo – usuwają najcięższe zabrudzenia, zapewniają naczyniom perfekcyjną czystość, bez naruszenia struktury tworzywa, z którego powstały.
Myślenie o usunięciu powstałych podczas gotowania zabrudzeń zepsuło już niejeden wspólny posiłek i zaburzyło rodzinną atmosferę w niejednym domu, bowiem zawsze generowało kłopotliwe pytanie: kto pozmywa? Nowe tabletki Somat Gold  doskonale radzą sobie z silnymi zabrudzeniami – zapewniają idealnie czyste naczynia, a dzięki temu również czas, który można przeznaczyć najbliższym.
#Enjoytogether z Somat!
Warto celebrować każdą chwilę, którą możemy spędzić z bliskimi. Czystą przyjemnością (i świetną zabawą!) może być wspólne gotowanie, a następnie celebrowanie wspólnych posiłków. Tym bardziej, że nie trzeba martwić się o czystość naczyń, których użyliśmy podczas przygotowań – o to zatroszczy się Somat. Wystarczy po każdej czynności włożyć je do zmywarki. Po zakończeniu gotowania kuchnia pozostanie czysta, a domownicy będą mogli rozkoszować się smakiem potraw w komplecie.
Rodzinne chwile przy stole warto maksymalnie przedłużyć. Gdy Somat Gold o nowej formule, zajmuje się czystością włożonych do zmywarki naczyń, można we wspaniałym towarzystwie grać w planszówki, czy prowadzić inspirujące rozmowy. Idealnie, jeśli w tym czasie na stole znajduje się samodzielnie przygotowany deser.
Jeszcze lepsza formuła tabletek do zmywania Somat Gold
Nowa formuła Somat Gold usprawnia proces zmywania w zmywarce, tabletki jeszcze szybciej się rozpuszczają i działają prawie natychmiastowo, nawet w krótkich cyklach i niskich temperatura – są skuteczne już w 45°C. W usuwaniu najcięższych zabrudzeń pomaga również jeszcze lepiej dobrany środek powierzchniowo czynny – już jedna tabletka wystarczy, by usunąć przypalenia, tłuszcz czy plamy z kawy i herbaty. Tabletki Somat Gold doskonale nadają się również do walki z zaschniętymi resztkami przyrządzanej potrawy na naczyniach, są skuteczne bez wcześniejszego namaczania. Nie tylko czyszczą naczynia, ale też zapobiegają osadom, zaciekom i niwelują nieprzyjemne zapachy.
Tabletki Somat Gold mogą być bezpiecznie używane do wszystkich naczyń przeznaczonych do mycia w zmywarkach: talerzy, szklanek, kubków, butelek, sztućców, garnków i patelni. Dodatkowo zapewniają połysk naczyń i sztućców ze stali nierdzewnej oraz ochronę zdobień na naczyniach. Troszczą się również o samą zmywarkę, zapobiegając osadzaniu się kamienia. Są wygodne w użyciu – zapakowane w biodegradowalną folię wodorozpuszczalną nie wymagają rozpakowywania, wystarczy zaaplikować jedną do dozownika. W zmywarce nie pozostają nierozpuszczone resztki tabletki i nie osadza się kamień.
Somat Gold to gwarancja nie tylko perfekcyjnie czystych naczyń, ale też radości, którą przyniosą chwile spędzone z najbliższymi.

Poniżej prezentujemy dwie inspiracje kulinarne: na burgera z halloumi i sosem miodowo-musztardowym oraz Sernikobrownie.

Burger z halloumi i sosem miodowo-musztardowym
Składniki (na 4 porcje):
⦁    500 g sera halloumi
⦁    1 cebula (czerwona)
⦁    ½ cukinii
⦁    ½ bakłażana
⦁    1 łyżeczka proszku curry
⦁    100 g musztardy
⦁    30 g cukru
⦁    10 g miodu
⦁    4 bułki do burgerów
⦁    4 liście cykorii sałatowej
⦁    2 gałązki mięty
⦁    sól
⦁    pieprz
⦁    olej roślinny do smażenia
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, woreczek do mrożenia, patelnia, szczypce, piekarnik, duża miska, rózga kuchenna, blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, nóż z ząbkami, szpatułka, pędzel kuchenny
Cebulę kroimy na krążki, zaś ser halloumi, cukinię i bakłażana w plastry. Do woreczka do mrożenia wlewamy nieco oleju roślinnego, wsypujemy curry, sól i pieprz. Zamykamy i łączymy wszystkie składniki, potrząsając nim, na następnie do środka wkładamy plastry sera.  Odstawiamy do lodówki na  30-60 minut (aby ser się zamarynował). Plastry bakłażana z odrobiną oleju roślinnego podsmażamy na średnim ogniu przez około 3-5 minut – z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko podpieczony. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni smażymy plastry cukinii (ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i złocistobrązowe). Odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. W dużej misce mieszamy musztardę, cukier i miód. Podczas mieszania powoli dodajemy olej roślinny – cienkim, ale ciągłym strumieniem. Mieszamy aż do powstania kremowego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bułki przekrawamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 4-6 minut w nagrzanym piekarniku. Zamarynowany ser podsmażamy na patelni przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia. Bułki smarujemy sosem miodowo-musztardowym. Na dolnej części układamy cykorię, a następnie warstwami ser, cukinię, bakłażana i krążki cebuli. Na warzywach umieszczamy listki mięty. Polewamy sosem, przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy z domowymi frytkami. Smacznego!

Sernikobrownie
Składniki:
⦁    120 g czekolady deserowej
⦁    120 g masła
⦁    5 jajek (podzielone na porcje)
⦁    60 ml mleka
⦁    350 g cukru (podzielone na porcje)
⦁    100 g mąki pszennej
⦁    1/4 łyżeczki soli
⦁    500 g kremowego serka
⦁    125 g kwaśnej śmietany
⦁    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⦁    mąka do oprószenia
⦁    100 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
⦁    1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
⦁    świeże maliny do podania
Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, mały rondel, mikser z końcówkami do ubijania, tortownica, szpatułka, duża miska, rózga kuchenna, nóż
Piekarnik nagrzewamy do  180°C. W małym rondlu na słabym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy. Do misy miksera wkładamy część jajek, ubijamy. Następnie dodajemy mleko i część cukru. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i ubijamy do całkowitego połączenia. Dodajemy mąkę i sól, ubijamy na gładką masę. Na wysmarowaną masłem (i w razie potrzeby oprószoną mąką) tortownicę przekładamy ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
W tym czasie wkładamy do dużej miski kremowy ser, resztę cukru, pozostałe jajka, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijamy rózgą na gładką masę. Z piekarnika wyjmujemy tortownicę, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C. Masę serową przekładamy na podpieczoną masę brownie, wygładzamy powierzchnię. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50–55 minut, aż masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z tortownicy. Wkładamy do lodówki i schładzamy przez co najmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem ciasto można udekorować warstwą śmietany, która wcześniej została ubita z cukrem na sztywno oraz malinami. Smacznego!
Więcej przepisów oraz informacji można znaleźć na stronie: www.somat.com.pl/pl/strona-glowna/enjoy-together/przepisy.html
Więcej informacji o marce Somat można znaleźć na stronie: www.somat.com.pl

 

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności Czysta przyjemność gotowania i efektywne zmywanie