Zdrowie zaczyna się w jelitach
- Wtorek, 03 listopad 2020 09:33
Już Hipokrates oraz starożytni lekarze z Indii i Chin twierdzili, że ogromny wpływ na zdrowie człowieka ma jego dieta. Stwierdzenie to nabiera nieoczekiwanej dosłowności w świetle najnowszych badań naukowych, dotyczących mikroflory zasiedlającej organizm człowieka określanego mianem ludzkiego mikrobiomu.
Człowiek jest planetą zasiedloną przez całe cywilizacje mikroorganizmów (bakterie, wirusy, grzyby, protisty oraz ich geny i genomy). Każda z naszych powłok - zewnętrznych i wewnętrznych - pokryta jest niewidzialnym kożuszkiem mikrobów. Ludzkie ciało jest skupiskiem kilkudziesięciu biliardów komórek, z ich własnym DNA oraz kilkuset biliardów mikroorganizmów, o kilku milionach genów. Flora ta, w skład której wchodzi około 1.000 gatunków (w większości bakterii, ale i mikroskopijnych grzybów i innych organizmów), żyje w nas w złożonych ekosystemach, zasiedlając nie tylko jelita, lecz również nos, usta i skórę. Dopóki żyje w harmonii, pracuje na naszą korzyść. Jednakże zdarza się, że człowiek nieświadomie zaburza równowagę w swojej wewnętrznej mikrocywilizacji, poprzez zabijanie niektórych gatunków mikrobów. Co się wówczas dzieje? Otóż inne rozrastają się i przeistaczają w chorobotwórcze patogeny. Najlepiej rozpoznawanymi są drożdżaki Candida. Dopóki żyją w zgodzie z bakteriami, są zupełnie niegroźnymi jednokomórkowcami. Jeśli jednak zostanie zaburzona harmonia, „dobre” bakterie wyginą, a drożdżaki rozrosną się w wielokomórkowe strzępiaste monstra, oplatające nie tylko nasze jelita, ale też inne organy wewnętrzne - „wyciągając” z nich energię i życie.
Wyniszczenie flory jelitowej leży u podłoża wielu chorób cywilizacyjnych, nie tylko układu pokarmowego czy dróg oddechowych i skóry, lecz nawet centralnego układu nerwowego. Czynnikiem wpływającym na równowagę naszego mikrobiomu jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Kiedy w żołądku brakuje kwasu, a we krwi i tkance łącznej zasad, rozrost patogenów jest gwarantowany.
Niekorzystne zmiany naszego mikrobiomu jelitowego powoduje dieta obfitująca w cukry proste; niezdrowe tłuszcze; przemysłową, naszprycowaną antybiotykami, hormonami i substancjami konserwującymi żywność; ponadto sterydy, szczepionki i nadużywanie antybiotykoterapii.
Zaburzenie ekologii mikroflory jelit powoduje uszkodzenie bariery jelitowej, reakcje alergiczne i przewlekłe stany zapalne. Aby zapobiec powyższym, florę jelitową można wspierać na dwa sposoby. Po pierwsze – prowadzić aktywny tryb życia oraz unikać stresu; leków (szczególnie sterydów, antybiotyków, także tych obecnych w mięsie czy glebie z odchodami zwierząt karmionych paszami przemysłowymi); szczepionek; nadmiaru higieny, dezynfekcji i toksycznych kosmetyków; substancji chemicznych w najbliższym otoczeniu; diety ubogiej w błonnik a obfitującej w fast foody, słodycze i słodkie napoje, białka zwierzęce oraz wysoko przetworzoną, nienaturalną, przemysłową żywność.
Po drugie – wyeliminować standardowe, pełne nieprzyjaznych związków chemicznych, kosmetyki do mycia i pielęgnacji ciała. Zastąpić je ekologicznymi mydłami, szamponami, olejkami eterycznymi, dezodorantami wolnymi od parabenów i innych toksycznych produktów przemysłu petrochemicznego, metali ciężkich oraz sztucznych barwników i aromatów. Zrezygnować z agresywnych środków czystości - do prania i płukania, zmywania, czyszczenia i dezynfekcji. Zastąpić je czterema uniwersalnymi substancjami - naturalnym mydłem (i płynami na bazie mydła), olejkami eterycznymi, sodą oczyszczoną i octem. Z takich właśnie substancji powstają ekologiczne środki czystości, które działają tak samo, a dodatkowo nie niszczą pożytecznych mikrobów w naszym otoczeniu.
Każdy człowiek ma indywidualny mikrobiom, niepowtarzalny jak odcisk palca i zmieniający się przez całe jego życie. Warto więc zastanowić się i zadać sobie pytania: Co spożywam? Jaki prowadzę tryb życia? Czy moje gospodarstwo domowe wypełnione jest środkami chemicznymi? Czy nadużywam szkodliwych, toksycznych substancji i leków?
Nie czekaj! Może właśnie dziś nadszedł czas na zmianę i profilaktykę zdrowia. Złe nawyki zawsze można zmienić, a każdy krok w tył to najlepszy powód, aby zrobić dwa kolejne do przodu. Aby coś zmienić trzeba wytrwale próbować!
Niedożywiony organizm ma zbyt małą odporność na wiele zewnętrznych bodźców. Jest pozbawiony wsparcia – bo wyginęła jego dobra flora bakteryjna. Wybierz zatem żywność z upraw ekologicznych. Będziesz mieć gwarancję, że nie zawiera ona antybiotyków, hormonów używanych do hodowli zwierząt, pestycydów i herbicydów stosowanych do upraw roślin. Jest zasobna w najbardziej wartościowe składniki odżywcze i budulcowe, a także w energię witalną.
Spożywanie organicznych produktów jest gwarancją wykorzystania składników odżywczych niezbędnych do otrzymania dobrego stanu zdrowia przez kolejne lata życia. Szeroki wybór produktów ekologicznych, świeżych warzyw, owoców a także innych organicznych produktów spożywczych tj. świeże mięso, nabiał, jaja, oleje roślinne, olejki eteryczne, przyprawy, tzw. produkty sypkie, środki czystości, kosmetyki oraz wysokiej jakości zioła i suplementy diety oferuje sklep ekologiczny Zdrowa Spiżarnia, mieszczący się przy ul. Świętojańskiej 8 w Białymstoku.
Bożena Kobosko, doradca medycyny naturalnej, właścicielka Zdrowej Spiżarni - sklepu ekologicznego w Białymstoku
Fot. Magdalena Sadowska