Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 08:19

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

25 października - Światowy Dzień Makaronu

image processing20181023 12578 3hyvs5Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia! Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu wyjątkowe święto!
25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.
Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by razem z Lubellą świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.

Pizza makaronowa
Spód: 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw, 30 g startego żółtego sera, jajko, łyżeczka suszonego oregano.
Sos: szklanka passaty pomidorowej, łyżka posiekanej cebuli, pół czerwonej papryki, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo: kulka mozzarelli, ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek, oliwa.
Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem. Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.

Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami
Składniki: 200 g makaronu Lubella Mini Kokardki, 200 g kremowego twarożku naturalnego, 40 g jogurtu naturalnego, 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią, łyżeczka masła, pomarańcza, kilka śliwek, garść malin, 2 łyżki płatków migdałów.
Wykonanie: Makaron Lubella Mini Kokardki gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.

Sałatka z makaronem
Składniki: szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki, garść roszponki, 5-6 suszonych pomidorów, pół szklanki czarnych oliwek, 2 łyżki kukurydzy, pół papryki żółtej, pomidorki koktajlowe, 300 g piersi kurczaka, szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu, oliwa z oliwek do smażenia.
Dressing miodowo-musztardowy: łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności 25 października - Światowy Dzień Makaronu