Przełom w żywieniu niemowląt
- Wtorek, 25 wrzesień 2018 12:41
Mleko mamy jest pokarmem najlepiej dopasowanym do potrzeb dziecka i po raz kolejny stało się inspiracją do udoskonalenia receptury mlek modyfikowanych NAN 2. 60 lat badań nad składem mleka matki i 30 lat badań nad oligosacharydami mleka kobiecego pozwoliło stworzyć NAN Optiro Plus 2 HM-O.
Mleko kobiece to wzorzec najlepszego pokarmu dla niemowlęcia. Zawiera kompozycję składników niezbędnych do jego prawidłowego wzrostu i rozwoju, które występują w nim w optymalnych ilościach i wzajemnych proporcjach. Wśród nich znajdują się m.in. oligosacharydy mleka kobiecego.
Na bazie 60 lat badań nad mlekiem matki i 30 lat badań nad oligosacharydami mleka kobiecego Nestlé stworzyło pierwsze mleko następne zawierające:
- 2’FL (2-fukozylolaktozę) – oligosacharyd o strukturze identycznej jak w mleku kobiecym
wysokiej jakości białko Optiro w ilości dopasowanej do potrzeb niemowlęcia;
- aktywne szczepy bakterii L. reuteri, takie jak w mleku mamy;
- DHA - kwas dokozaheksaenowy z rodziny omega-3 ważny dla mózgu i wzroku dziecka;
- immunoskładniki (cynk, żelazo, witaminy A i C), wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego dziecka.
Każda mama kończąc karmienie piersią, chce znaleźć dla dziecka mleko, które dalej będzie wspierać jego optymalny wzrost i rozwój. NAN Optiro Plus 2 HM-O to łagodne przejście po karmieniu piersią.
Naukowcy współpracujący z Nestlé już badają pokarm mamy, by lepiej poznać jego skład i właściwości. Pozwala to na stałe udoskonalanie receptur mlek modyfikowanych NAN 2, czego dowodem jest właśnie nowa, unikalna receptura NAN Optiro Plus 2 HM-O.
1867 Henri Nestlé stworzył w Szwajcarii pierwszy pełnowartościowy pokarm mleczny dla niemowląt, które nie mogły być karmione mlekiem mamy - Farine Lactée
1995 Nestlé jako pierwsze stworzyło mleko typu HA. Od tego czasu mleka te wykorzystywane są w żywieniu niemowląt ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia alergii, które nie są karmione piersią. Ich wyjątkowość wiąże się z obecnością hydrolizowanego (pociętego na krótsze fragmenty) białka. Proces hydrolizy wykorzystywany w fabryce Nestlé nie jest przypadkowy. Na podstawie badań zaplanowano go tak, by białko dzielić w ściśle określonych miejscach.
2005 Opierając się na badaniach pokazujących, jak duże znaczenie dla dziecka mają drobnoustroje zasiedlające jego przewód pokarmowy oraz wiedzy o „dobrych” bakteriach występujących w mleku kobiecym, Nestlé jako pierwsze stworzyło mleko następne zawierające aktywne szczepy bakterii.
2010 Korzystając z badań sugerujących, że dzieci karmione piersią są w mniejszym stopniu narażone na wystąpienie otyłości, Nestlé jako stworzyło wysokiej jakości białko Optiro.
2018 Na bazie badań nad mlekiem mamy Nestlé stworzyło pierwsze mleko następne zawierające 2’FL (2’fukozylolaktozę) – oligosacharyd o strukturze identycznej jak w mleku kobiecym, białko Optiro, bakterie L.reuteri i DHA.
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, gdyż mleko matki zapewnia idealnie zbilansowaną dietę, chroni przed chorobami oraz dostarcza wielu innych korzyści, zarówno dla dziecka, jak i mamy. Przed podjęciem decyzji dotyczącej karmienia malucha porozmawiaj z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalistów pomogą Ci odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację. Jeśli zdecydujesz się karmić piersią, zadbaj, by Twoja dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana. Mleko modyfikowane zostało stworzone by zastąpić mleko matki w sytuacji, kiedy zdecyduje ona o zaprzestaniu karmienia piersią, bądź z jakichś przyczyn karmienie piersią nie jest możliwe. Pamiętaj, że decyzja o zaprzestaniu karmienia piersią lub wprowadzeniu częściowego dokarmiania butelką ograniczy ilość wytwarzanego pokarmu. Jeśli z jakichkolwiek powodów zdecydujesz o zaprzestaniu karmienia piersią, pamiętaj, że taką decyzję trudno odwrócić. Zanim zaczniesz używać mleko modyfikowane, pomyśl o konsekwencjach socjalnych i finansowych. Przez wzgląd na zdrowie swojego dziecka, zawsze przestrzegaj zamieszczonych na etykiecie wskazówek producenta dotyczących przygotowania, podawania i przechowywania mleka modyfikowanego.