Tradycyjne przepisy w niecodziennym wydaniu
- Środa, 16 grudzień 2020 11:03
Wśród świątecznych przygotowań, obok porządków i poszukiwania prezentów, wiele czasu zajmuje przygotowywanie świątecznych potraw. I choć nie wszyscy są mistrzami gotowania, to jednak każdy może czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Jak to zrobić? Korzystać z prostych i pysznych przepisów, a nawet pozwolić sobie na małe eksperymentowanie. Tradycyjne, świąteczne potrawy są równie smaczne w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko użyć odpowiednich składników, takich jak produkty marki Łowicz, które polecają się na Święta!
W świątecznym gotowaniu ważny jest także plan – jakie potrawy przygotujemy i jakich produktów będziemy chcieli do tego użyć. Warto spisać je na liście zakupów – dzięki temu unikniemy częstych wizyt w sklepie i skupimy się na łączeniu składników w taki sposób, aby efektami gotowania zachwycić naszych domowników przy świątecznym stole. Dzięki właściwemu przygotowaniu magia Świąt rozgości się w naszej kuchni, a przedświąteczna gorączka nas ominie.
Warto wykorzystać proste, kilkuskładnikowe przepisy, które pozwolą nam rozdzielić kuchenne obowiązki. Możemy nawet zaangażować w nie dzieci. Wspólne gotowanie sprawi jeszcze większą przyjemność z późniejszego próbowania świątecznych pyszności.
A co z tradycją? Dodanie kilku nowych składników do świątecznych potraw sprawi, że nawet specjaliści od gotowania poczują przyjemny dreszczyk emocji przy tworzeniu nowych, ale i dobrze znanych, tradycyjnych dań. Przygotowując potrawy nie musimy trzymać się klasycznego przepisu – śledzie możemy przykryć pierzynką z sosu pomidorowego, a tradycyjny piernik przełożyć pysznymi powidłami Łowicz!
Jakie są pyszne i proste sposoby na tradycję w niecodziennym wydaniu? Poniżej znajdziesz kilka propozycji na słodko i wytrawnie!
Przepisy na słodko
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz
Składniki: 290 g Powideł Węgierkowych Łowicz, 100 g masła, 110 g płynnego miodu, 100 ml mleka, 2 jajka, 200 g mąki tortowej Lubella, łyżka kakao DecoMorreno, łyżka przyprawy do piernika, 100 g drobnego cukru, łyżeczka sody, szczypta soli, łyżeczka cukru pudru.
Wykonanie: Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopi, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce. Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz
Składniki: 150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz, 300 g makaronu Kokardki Lubella, 300 ml wody, 200 ml mleka, 200 g zmielonego maku, 5 łyżek miodu, łyżka masła, łyżka startej skórki z pomarańczy, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki suszonej żurawiny, 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów.
Wykonanie: Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami. (Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę, pomijamy wcześniejsze etapy i wykorzystujemy gotową masę makową). Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową. Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz.
Ciasteczka cynamonowe z dżemem truskawkowym Łowicz
Składniki: 200 g dżemu truskawkowego Łowicz o obniżonej zawartości cukrów, 260 g mąki tortowej Lubella, płaska łyżka cynamonu, 50 g cukru pudru, 130 g masła, łyżka śmietany, jajko.
Wykonanie: Mąkę i cukier przesiewamy. Dodajemy cynamon i siekamy z nimi masło. Dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i z połowy wycinamy pełne gwiazdki, a z drugiej gwiazdki z dziurką. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Wystudzone przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.
Przepisy wytrawne
Bigos z wędzoną śliwką
Składniki: 400 ml Passaty Classica Łowicz, 750 g kiszonej kapusty, duża cebula, łyżka masła klarowanego, 1,5 l wody, 180 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej, 12 sztuk suszonych wędzonych śliwek, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, łyżka musztardy, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka mielonego kminku, łyżeczka majeranku, łyżeczka lubczyku, łyżeczka pieprzu mielonego.
Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając. Następnie dodajemy passatę pomidorową Łowicz, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawiamy przyprawami i musztardą i gotujemy jeszcze godzinę.
Wegetariański pasztet pomidorowy
Składniki: 3 łyżki Koncentratu Pomidorowego Łowicz, 150 g zielonej soczewicy, 100 g czerwonej soczewicy, 50 g kaszy jaglanej, duża cebula, 50 ml oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego, 120 g suszonych pomidorów, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki lubczyku, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Kaszę jaglaną i soczewicę czerwoną zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w jednym garnku do miękkości (15 minut). Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości 40 minut. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyciągamy przyprawy i przekładamy ją do ugotowanej kaszy. Dodajemy olej, sos sojowy, zioła, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i koncentrat pomidorowy Łowicz. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.
Śledzie w sosie pomidorowym
Składniki: 500 g kartonik Przecieru Pomidorowego Łowicz, 3 łyżki oleju rzepakowego, średnia cebula, czerwona papryka, marchewka, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka cukru, 500 g filetów śledziowych (bez skóry, z zalewy octowej).
Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, a marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wraz z liściem laurowym i zielem angielskim podsmażamy je na oleju, aż cebula się zeszkli, a reszta warzyw zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki. Mieszamy je z wystudzonym sosem i podajemy.