Zanim urośnie Ci brzuch
- Wtorek, 02 kwiecień 2013 16:15
Przygotowując się na ten szczególny stan, jakim jest ciąża, należy zadbać o siebie bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Racjonalny i zbilansowany jadłospis jest równie ważny, jak badania kontrolne. O czym zatem pamiętać? Czy jest konkretny sposób odżywiania, który ze względu na swoją specyfikę zwiększałby naszą płodność?
Ważnym elementem przy planowaniu powiększenia rodziny jest zadbanie o prawidłową masę ciała. Niedowaga bądź otyłość zmniejszają bowiem szansę zajścia w ciążę. Tkanka tłuszczowa ma zdolność akumulowania hormonów płciowych, co może zaburzać proces owulacji. Powikłania położnicze u pań z nadwagą zdarzają się częściej, niż u tych z prawidłową masą ciała.
Przygotowania do ciąży warto rozpocząć od odstawienia używek. Zaprzestanie palenia poprawia jakość komórek jajowych. Należy też zrezygnować z alkoholu, który upośledza produkcję jajeczek i plemników. Kofeina zawarta w kawie i herbacie nie wykazuje bezpośredniego wpływu na proces zapłodnienia, jednak warto zachować zdrowy rozsądek w jej spożyciu. Poleca się herbatę zieloną, ziołową oraz z suszonych owoców.
Zbilansowana dieta przyszłej mamy powinna pokrywać jej zapotrzebowanie na białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Pamiętajmy, aby w tym okresie sięgać po produkty najwyższej jakości. Białe pieczywo, biały ryż, słodycze, słodkie napoje - zastąpmy produktami pełnoziarnistymi, warzywami, świeżymi i suszonymi owocami oraz świeżo wyciśniętymi sokami. Oprócz wolno uwalnianej energii, dostarczą nam one witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Białko powinno pochodzić z ryb, chudego mięsa, chudego mleka i napojów fermentowanych typu jogurt, czy kefir. Ograniczmy tłuszcze zwierzęce na rzecz olejów roślinnych i orzechów. Generalnie wytyczne, które w tym okresie obowiązują nie odbiegają od podstawowych zasad racjonalnego żywienia, natomiast szczególnie istotne jest uzupełnienie niedoborów i pokrycie zapotrzebowania na następujące witaminy i minerały:
- Kwas foliowy, którego główne źródło stanowią m.in.: nać pietruszki, szpinak, brokuły, produkty pełnoziarniste, mięso.
- Żelazo ? jego niedobory mogą być przyczyną anemii zarówno u kobiet planujących ciążę, jak też ciężarnych, warto więc sięgać po następujące produkty: mięso, ryby, drób, jaja, produkty z pełnego przemiału, buraki, brukselkę, suszone owoce. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, natomiast kofeina powoduje efekt odwrotny.
- Witaminy antyoksydacyjne (A, E, C) ? są ochroną naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników, występują w warzywach i owocach, mięsie, jajach, olejach, produktach zbożowych i mlecznych.
- Wapń ? jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości, zębów, mięśni, serca i układu nerwowego. Jego niedobór może powodować uwalnianie wapnia z kości ciężarnej i powodować tym samym osłabienie, skurcze mięśni, bóle głowy, a w najgorszej sytuacji odwapnienie kości. Istotne jest spożywanie mleka, jego przetworów, jaj, szprot i sardynek.
Ważną sprawą jest aby spożywane przez nas produkty były świeże i jak najmniej przetworzone. Serwujmy sobie lekkostrawne, kolorowe i urozmaicone posiłki najlepiej o stałych porach. Smażenie zastąpmy gotowaniem lub pieczeniem. Odpowiednia ilość płynów pozwoli oczyścić organizm z toksyn, zapewnić prawidłowe działanie błonnika pokarmowego oraz wspomóc przemianę materii.
mgr Katarzyna Sobolewska- Siemaszko, mgr Tomasz Remus, Centrum Zdrowego Żywienia ?Ekostyl?
Fot. HealthThink
Przykładowy jadłospis
I śniadanie: płatki owsiane z mlekiem i suszoną żurawiną
II śniadanie: dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty, sałata, polędwica sopocka, ser żółty, kiełki rzodkiewki, pomidor)
Obiad: zupa jarzynowa z brokułami na wywarze warzywnym, ryż brązowy z curry, grillowany łosoś z pieprzem cytrynowym, surówka z kapusty pekińskiej i pomidora z sosem vinegret
Podwieczorek: orzechy włoskie i jabłko
Kolacja: sałatka z kurczakiem (mix sałat, gotowany filet z kurczaka, kukurydza, papryka czerwona, sos jogurtowo-czosnkowy)