Zdrowy Białystok

Czwartek, 25 04 16:26

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 25 04 2024

Odporność z brzucha pochodzi

odpornośćlistopRozpoczął się rok szkolny, a wraz z nim pierwsze chłodniejsze dni i... niestety pierwsze infekcje. Jesień jest zazwyczaj taką porą roku, kiedy troskliwi rodzice szukają złotego środka na zabezpieczenie swoich pociech przed przeziębieniem. Poszukajmy go więc i my.
- Pierwsze kroki budowania superodporności dziecka warto podjąć zanim zaczną się chłodne dni – mówi Małgorzata Markowska właścicielka sklepu Zdrowy Kiełek z Białegostoku. - Nasz system odpornościowy powinien kształtować się na co dzień poprzez zdrowy styl życia, który obejmuje m.in.: higienę osobistą, prawidłowe odżywianie, dobry sen i ruch na świeżym powietrzu.
O prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, aż w 70 %, decyduje przewód pokarmowy i na nim właśnie nasza uwaga powinna się skupić.
- Domowa apteczka zaczyna się od stołu i wspólnie spożywanych posiłków, a najważniejszym składnikiem budującym odporność jest zielenina. Wśród niej królują: jarmuż, rzeżucha, kapusta, brukselka, szpinak, czy brokuły. Dodane do śniadania kolorowe owoce jak jagody, czarne porzeczki, maliny czy jeżyny także wzmocnią nasze dziecko – dodaje właścicielka Zdrowego Kiełka.
- Układ odpornościowy warto wzmacniać w sposób naturalny. Jedzmy więcej produktów bogatych w witaminę C, np. kiszoną kapustę, pietruszkę, cytrusy. Warto włączyć do diety także produkty o działaniu przeciwzapalnym, czyli cebulę, czosnek, kurkumę, a także zwiększyć spożycie kwasów omega 3 znajdujących się w rybach, awokado, oleju, czy siemieniu lnianym. Polecam też picie ciepłej wody z imbirem i miodem oraz dodawanie do potraw cynamonu i rozmarynu - mówi Kamila Banel, dietetyk, dyrektor Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania w Białymstoku.
Domową apteczkę warto zaopatrzyć także w przetwory z czarnego bzu, który wykazuje silne właściwości antywirusowe, wspierające cały system odpornościowy.
- Pobudza on syntezę cytokin blokujących wirusa grypy, zmniejsza ból zatok, sprawdza się przy katarze siennym. Podawanie go w czasie infekcji skraca czas leczenia o ok. 3-4 dni, a profilaktycznie - zabezpiecza przed chorobami – mówi Małgorzata Markowska.
- W okresie jesienno-zimowym warto pić soki zawierające naturalny kwas acetylosalicylowy, np. sok z malin lub czarnego bzu. Poza tym działające napotnie i przeciwzapalnie napary z lipy lub rumianku – mówi Karolina Wróblewska, dietetyk kliniczny z Poradni Dietetycznej Med-line z Białegostoku. - Polecam też produkty owocowo-warzywne w postaci świeżo wyciskanych soków: z marchewki, buraka, jabłka, świeżej kapusty. I tu warto wspomnieć, iż nie tylko kiszona kapusta wykazuje właściwości odżywcze i wspomagające. Niedocenianym, jest sok z białej kapusty bogaty w dużą dawkę witaminy C, kwasu acetylosalicylowego, witamin z grupy B, witaminę A, K i rutynę. Ponadto zawiera on sporo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz przeciwutleniacz - glutation. Jest zatem tanią i zdrową alternatywą dla substytutów witaminowych w postaci kapsułek.
Marzena Bęcłowicz

Fot. Marzena Bęcłowicz
Polecam miksturę przygotowaną na bazie imbiru i miodu. Ucieram mały kawałek imbiru, zalewam go niewielką ilością wody (3-4 łyżki) i krótko gotuję. Przecedzam, dokładnie wyciskając sok. Dodaję ok. pól szklanki miodu i delikatnie podgrzewam. Gotowy syrop przechowuję w lodówce ok 5-6 dni. Podaję przy pierwszych objawach przeziębienia, ale też profilaktycznie – mówi Paulina Kryńska, mama Fabiana.

Na zdjęciu jej syn (pierwszy z lewej) w towarzystwie Mateusza Siwek.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Odporność z brzucha pochodzi