Gotuj z Roleskim
- Piątek, 31 lipiec 2020 18:13
Jesteśmy na półmetku tegorocznych wakacji. Pogoda sprzyja grillowaniu, a Roleski posiada w swojej ofercie sosy, które idealnie komponują się z daniami z rusztu, jak i kolorowymi sałatkami. W tym sezonie na stołach królują sosy dedykowane, jak na przykład Sos do Karkówki i Żeberek oraz Sos do Steków i Burgerów od Roleski, które podkręcą smak mięsa. Podczas grilla nie może również zabraknąć klasyków z oferty Roleski, takich jak ketchup czy sos musztardowo-miodowy. Bestsellerem tego roku są sosy z linii Street Food, w której znajdują się między innymi Sos Ogórkowy, Sos do Hot-Dogów i Parówek czy dwa rodzaje Sosów do Frytek, które uzupełnią smak pieczonych ziemniaków. Ślinka cieknie od samego czytania. Warto więc zapoznać się z przepisami, które urozmaicą naszą grillową biesiadę.
Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem bbq
Składniki (4-6 porcji): 2 duże piersi z kurczaka, 3 duże udka z kurczaka, 2 cebule posiekane w piórka, oliwa z oliwek.
Sos: puszka pomidorów pelati, 50 ml ketchupu, 4 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka oregano, szczypta chili, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu,
Ponadto: ulubione bułki, mix sałat, czerwona cebula posiekana w piórka, 2 pomidory malinowe pokrojone w plastry, sos street food do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski.
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C. Sos: do rondelka wlewamy składniki na sos, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut mieszając. Odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy cebulą. Na wierzch wykładamy piersi i udka z kurczaka. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (papier jest potrzebny, by nie doszło do reakcji pomiędzy folią, a kwasem zawartym w pomidorach). Wkładamy do piekarnika na 3 godz. Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki, by lekko je zrumienić. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię i papier. Kurczaka przekładamy na deskę i rwiemy, używając dwóch widelców. Przekładamy z powrotem do naczynia z sosem i dokładnie mieszamy.
Sposób podania: Bułki smarujemy sosem do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski, wykładamy mix sałat, następnie kurczaka, po kilka plastrów cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy posmarowaną sosem drugą połówką.
Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami „pepperoni” i salsą z selera naciowego i papryki
Składniki (4 porcje): wegańskie kiełbaski pepperoni, łyżka oleju, cebula – posiekana, 2 ząbki czosnku – posiekany, po łyżeczce: ziarn kuminu i kopru włoskiego, pół szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, po łyżeczce: tymianku, wędzonej papryki, ostrej papryki, płatków chilli, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody gazowanej, duża szklanka glutenu w proszku, szczypta soli.
Salsa: 6 łodyg selera naciowego, czerwona papryka, garść świeżej kolendry, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, bułki do hot dogów, kilka ogórków kiszonych/konserwowych, prażona cebulka, sos Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski.
Wegańskie kiełbaski pepperoni: Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy ziarna kuminu i kopru włoskiego. Prażymy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 165 st.C. W kielichu blendera umieszczamy cieciorkę, podsmażone wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, wodę gazowaną i resztę przypraw (oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte „ciasto”. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy masę na 8 równych części i każdą formujemy na kształt podłużnych kiełbasek. Kolejno zawijamy je w folię aluminiową, zawijając również końcówki. Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i odwijamy z folii.
Salsa: Siekamy drobno seler, paprykę i kolendrę. Wsypujemy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie mieszamy.
Sposób podania: Bułki do hot dogów lekko rumienimy w piekarniku. Ogórki kroimy w plastry. Parówki można jeszcze zrumienić na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, smarujemy sosem Street Food do Hot Dogów i Parówek. Wkładamy parówki, dodajemy 3-4 łyżki salsy.
Łódeczki ziemniaczane z cheddarem, chili i papryką
Składniki (4-6 porcji): 1 kg ziemniaków, łyżeczka chili, 2 łyżeczki papryki wędzonej, 100 g sera cheddar, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek, sól morska, pieprz, Sos Street Food do Frytek Belgijski Roleski.
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 195 st. C. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy na łódeczki. Jeszcze raz płuczemy pod wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Czosnek drobniutko siekamy i trzemy na tarce ser. Łódeczki wkładamy do dużej miski, dodajemy ser, czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, chilli, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól. Łódeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz złociste. Wyjmujemy gotowe łódeczki z piekarnika, przyprawiamy solą morską i podajemy z Sosem Street Food do Frytek Belgijski Roleski.
Grzanki z łososiem z dodatkiem Sosu Tysiąca Wysp Roleski
Składniki: 2 kromki chleba razowego, 10 g masła, kapary do dekoracji, 4 szt. pomidorków koktajlowych, łosoś wędzony, pół cytryny, Rudola, Sos Tysiąca Wysp Roleski.
Sposób przygotowania: Chleb smarujemy masłem i smażymy na patelni grillowej. Układamy na nim łososia, ćwiartki pomidorków i drobno pokrojoną cytrynę. Dekorujemy kaparami i rukolą. Całość polewamy Sosem Tysiąca Wysp Roleski.
Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami oraz sosem do steków i burgerów Roleski
Składniki (2 porcje): 2 steki wołowe - polędwica, rostbef lub antrykot, odpowiedni tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy/słonecznikowy/masło klarowane, kilka gałązek rozmarynu, sól, pieprz.
Masełko czosnkowe: 60 g miękkiego masła, 3 ząbki czosnku, morska sól, świeżo mielony pieprz.
Dodatki: 500 g szparagów, oliwa z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, Sos do steków i burgerów Roleski.
Sposób przygotowania: Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem smażenia tak, by miały czas na dojście do temperatury pokojowej. W międzyczasie myjemy szparagi, wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut – tak, by nadal były jędrne i chrupiące. Szparagi wyjmujemy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Przekładamy do dużej miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Patelnię stawiamy na bardzo dużym ogniu, rozgrzewamy wybrany tłuszcz, wrzucamy steki. Na patelnię dorzucamy rozmaryn. Steki smażymy do uzyskania wybranego stopnia wysmażenia. Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie gotowe, w miseczce mieszamy masło z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie polewamy nim steki po 2-3 łyżki na sztukę mięsa. Gotowe steki przekładamy na talerze i odczekujemy chwilę, by mięso odpowiednio odpoczęło. Podajemy ze szparagami i Sosem do steków i burgerów Roleski.
Sałatka honey mustard z Sosem miodowo-musztardowym Roleski
Składniki (4 porcje): mix sałat, nachosy naturalne, pierś z kurczaka, 2 papryczki jalapeno, mango, pomidor, ogórek, marchewka, sos miodowo-musztardowy Roleski.
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zarumieni, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa i mango kroimy w paski lub kostkę (według uznania). Sałatę wykładamy do miseczki, dodajemy pokrojone składniki i kurczaka. Dekorujemy nachosami i polewamy Sosem miodowo-musztardowym Roleski.
Quiche z bekonem i brokułem w towarzystwie Sosu Czosnkowego Roleski
Składniki: 250 g mąki, pół kostki masła, 5-7 łyżek zimnej wody, 2 jajka, brokuł, mała śmietanka 30%, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki sproszkowanej cebuli, boczek wędzony, Sos czosnkowy Roleski.
Sposób przygotowania: Ciasto na tartę: Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche. Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty. Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200C. Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć. Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor. Odkładamy tartę do przestygnięcia.
Farsz: Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto. Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie. Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie. Tartę pieczemy około 15 -20 minut. Podajemy na ciepło z Sosem czosnkowym Roleski.
Sałatka Cezar z dodatkiem Sosu Ceasar Roleski
Składniki: sałata rzymska, jedna pierś z kurczaka, parmezan, kapary, 4 kromki chleba razowego, sól, pieprz, olej do smażenia, oregano i bazylia w proszku, Sos Ceasar Roleski.
Sposób przygotowania: Sałatę dzielimy na pojedyncze liście, myjemy i suszymy. Kurczaka solimy i pieprzymy z obu stron, następnie wcieramy w niego sos Roleski i smażymy na patelni rozgrzanej do 180 stopni. Chleb kroimy w kostkę, obtaczamy w oleju, ziołach i delikatnie solimy, smażymy na osobnej patelni na rumiany kolor. Sałatę wykładamy na miskę, polewamy sosem Roleski, układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i grzanki, dekorujemy kaparami i startym parmezanem.
Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi frytkami z dodatkiem ketchupu z suszonymi pomidorami BIO Roleski
Składniki (4 porcje): 800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu, łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, ząbek czosnku, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki, duża szczypta kminu, duża szczypta kolendry, duża szczypta papryki słodkiej, żółtko, 1 kg ziemniaków, olej do smażenia, 4 bułki np. kajzerki, ketchup z suszonymi pomidorami Bio Roleski, czerwona cebula, Rudola, pomidor, kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, majonez lub inny sos do posmarowania bułki.
Sposób przygotowania: Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200g. Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki. Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.