Zdrowy Białystok

Wtorek, 11 08 11:35

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 11 08 2020

Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero Roleski

Ananas faszerowany pikantnym ryzem HabaneroAnanas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Naszym faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu.
Sos Habanero z linii sosów bardzo ostrych Roleski to idealne wzbogacenie dań kuchni orientalnej, w której królują potrawy przepełnione pikantnością. Jest on klasycznym sosem BBQ wzmocnionym ostrą, suszoną papryką habanero. To jedna z najpopularniejszych papryczek stosowanych w przepisach pochodzących z różnych zakątków świata. Choć sos najczęściej dodawany jest do dań wędzonych, z grilla oraz stosowany jako marynata do czerwonego mięsa, sprawdza się on również w nietypowych połączeniach. Jednym z nich jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony sosem Habanero Roleski. Charakterystyczna kombinacja egzotycznego owocu, ryżu i sosu wywołuje zdrowe uczucie sytości, jednocześnie intensywnie pobudzając kubki smakowe swoją pikantną słodyczą.

Ananas faszerowany pikantnym ryżem
Składniki (2 porcje): dojrzały ananas, 100 g ryżu basmati, 200 ml wody, 120 ml mleka kokosowego, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki soli, łyżka oleju, szalotka, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru, czerwona papryka, sok z połowy limonki, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu Habanero Roleski, garść posiekanej kolendry, prażone orzeszki ziemne.
Sposób przygotowania: Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy. Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzucamy). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy 1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki. Paprykę siekamy w kostkę. Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy. Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero Roleski