Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 00:51

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Proste i pyszne zapiekanki

Capture0029Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek? Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo. Są sycące, szybkie w przygotowaniu, a przy tym pozwalają rozgrzać nasze brzuchy, kiedy termometr za oknem wskazuje zaledwie kilka stopni. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze przepisy.
Zapiekanki to sprawdzony pomysł na ciepłe i treściwe potrawy, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a zaskakują niepowtarzalnym smakiem. Stanowią idealną alternatywę na obiad, kolację czy przyjęcie ze znajomymi. Można je wcześniej przygotować, a potem błyskawicznie zapiec, gdy przyjdą goście. Co więcej, doskonale smakują także na drugi dzień, pozwalając tym samym oszczędzić czas. Na chłodniejsze dni polecamy zapiekankę z szynką, parówką lub kabanosami, zapiekankę makaronową z szynką z beczki oraz zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

Zapiekanka z szynka1Zapiekanka z szynką, parówką lub kabanosami

Składniki: kabanosy bankietowe JBB Bałdyga 300 g, makaron penne 400 g, suszone pomidory 300 g, 3 ząbki czosnku, cebula, cukinia, pieczarki 300 g, mozzarella 250 g, 2 jajka, śmietana 30% - 200 ml, chilli, łyżka curry, sól, oliwa.
Sposób przygotowania: Kabanosy pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki na złoto, dodaj czosnek, cebulę, posiekane chilli, kabanosy i przypraw solą. Całość delikatnie podsmaż, a następnie wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Dodaj pokrojone suszone pomidory, dopraw curry. Jaja połącz ze śmietanką i zalej makaron. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż plastry cukinii i mozzarelli. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 35 minut.

Zapiekanka makaronowa1Zapiekanka makaronowa z szynką z beczki

Składniki: 400 g szynki z beczki JBB, 500 g makaronu kokardki, 200 g sosu pomidorowego, garść oliwek czarnych, garść oliwek zielonych, cebula, 3 ząbki czosnku, 200 g tartego sera, oliwa do smażenia, świeża bazylia, sól i pieprz.
Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 200 g parmezanu.
Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Szynkę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, aż zarumieni się cebulka. Na końcu dodaj sos pomidorowy, pokrojone w plasterki oliwki, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozpuść masło i dodaj 2 łyżki mąki. Energicznie mieszając dolewaj mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem beszamelowym. W naczyniu do zapiekania układaj warstwowo zapiekankę w kolejności: makaron, sos, ser, do wykorzystania wszystkich składników. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35 minut.

Zapieknaka z kiełbasą1Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki: 10 ziemniaków, 4 cebule, 300 g kiełbasy swojskiej JBB, 200 g żółtego sera, 300 ml śmietanki 18%, 2 jajka, masło do wysmarowania formy, sól, pieprz, tymianek.

Sposób przygotowania: Ziemniaki w mundurkach podgotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut. Wystudzone ziemniaki pokrój w talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż kiełbasę na oliwie, po chwili smażenia dodaj cebulę i wszystko razem smaż jeszcze kilka minut. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasa, ziemniaki ser - do wykorzystania produktów. Na koniec zalej mieszanką jajeczną i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kabanosy bankietowe JBB Bałdyga
Kabanosy bankietowe firmy JBB Bałdyga to pyszna propozycja zarówno dla starszych, jak i młodszych fanów mięsnych przekąsek. Produkt powstaje z najwyższej jakości mięsa wieprzowego i mięsa z indyka, doprawionego skrupulatnie dobraną mieszanką przypraw. Kabanosy bankietowe sprawdzą się doskonale na każdą okazję – poranne śniadanie, ważne wydarzenie rodzinne, a także jako codzienna smaczna przekąska. Produkty dostępne są w dwóch wariantach wagowych: sprzedawane w małych, poręcznych opakowaniach oraz na kilogramy. Skosztuj kabanosów bankietowych firmy JBB Bałdyga i przekonaj się o ich jakości i pysznym smaku.

Kiełbasa swojska JBB
Kiełbasa swojska JBB to pyszna propozycja z kategorii kiełbas cienkich. Przygotowana z najwyższej jakości mięsa drobiowo-wieprzowego, idealnie doprawiona kusi swym smakiem i aromatem.

Szynka z beczki JBB Bałdyga
Szynka z beczki JBB Bałdyga to pyszna propozycja z kategorii wędzonek. Przygotowana z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, skrupulatnie doprawiona kusi swym smakiem i aromatem. Idealnie sprawdzi się na kanapki lub jako samodzielna przekąska, także dla osób dbających o linię – zawiera tylko 3% tłuszczu!

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Proste i pyszne zapiekanki