Wielkanocne smakołyki
- Środa, 25 marzec 2020 11:42
Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim jajko, dlatego też to właśnie ono występuje w większości świątecznych potraw. Można je podać na wiele sposobów: z majonezem, sosem tatarskim, rozmaitymi farszami, w sałatce czy żurku. Jajku często towarzyszy biała kiełbasa, szynka, a także pieczenie i pasztety.
Wielkanocna sałatka z szynką
Składniki: sałata lodowa, 30 dag szynki chałki JBB, 5 jajek, 3 łyżki uprażonego sezamu, 5 dag żółtego sera, kilka marynowanych pieczarek, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka chrzanu, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser żółty, paprykę i pieczarki marynowane. Majonez połącz z jogurtem i chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp uprażonym sezamem. Na wyłożoną na talerz sałatkę poukładaj ćwiartki jajek.
Jajka faszerowane
Składniki: kiełbasa z serem JBB, 5 jajek, 3 ogórki kiszone, 2 łyżki majonezu, garść ulubionych kiełków, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo. Jajko obierz, przekrój na pół, wyciągnij delikatnie żółtka i przełóż je do miseczki. Kiełbasę oraz ogórki kiszone pokrój w kosteczkę i dodaj do żółtek. Dodaj do tego majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Jajka wypełnij farszem, a na wierzch daj kiełki i kawałki kiełbasy.