Zdrowy Białystok

Poniedziałek, 21 10 10:59

Ostatnia modyfikacja:poniedziałek, 21 10 2019

Pomysł na zdrowy obiad

zdrowy obiadGotowanie na parze to trend nieustępujący z naszych jadłospisów. Cenimy jego funkcjonalność – dzięki przygotowywaniu potraw w ten sposób, produkty takie jak warzywa czy mięso tracą zdecydowanie mniej wartości odżywczych w porównaniu do tych gotowanych w wodzie czy smażonych na rozgrzanym oleju.

Posypując dania na parze orzechami lub pestkami wzbogacamy je o dodatkowe witaminy i minerały. To także sposób na kuchnię w stylu fit, dlatego zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych przepisów. Sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu i chwyć po bambusowy koszyczek!
Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze
Składniki: filet z łososia, awokado, roszponka, 100 g Jagód Goji Bakalland, 100 g Pestek dyni Bakalland, 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland, oliwa z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą. Oprószamy rybę solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w koszyczku, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Parujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. Na talerz wykładamy umytą roszponkę, pokrojone awokado i kawałki łososia. Całość posypujemy jagodami goji i pestkami dyni oraz Chrupiącą Sałatką.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Pomysł na zdrowy obiad