Miętowa panna cotta
- Piątek, 17 sierpień 2018 15:42
Składniki (4 porcje): słoiczek czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą, 500 ml śmietanki 30%, 100 ml mleka, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki suszonej mięty, szczypta chlorelli do zabarwienia musu, liście mięty do ozdoby.
Wykonanie: Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty. Brownie z kokosową nutą i czekodżemem Łowicz