Tarta z rocottą i czekodżemem Łowicz
- Piątek, 17 sierpień 2018 15:35
Składniki: 100 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 100 g masła, żółtko, łyżka śmietany, słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, 250 g ricotty, jajko, duża brzoskwinia.
Wykonanie: Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.