Proste i pyszne zapiekanki
Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek? Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo. Są sycące, szybkie w przygotowaniu, a przy tym pozwalają rozgrzać nasze brzuchy, kiedy termometr za oknem wskazuje zaledwie kilka stopni. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze przepisy.
Zapiekanki to sprawdzony pomysł na ciepłe i treściwe potrawy, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a zaskakują niepowtarzalnym smakiem. Stanowią idealną alternatywę na obiad, kolację czy przyjęcie ze znajomymi. Można je wcześniej przygotować, a potem błyskawicznie zapiec, gdy przyjdą goście. Co więcej, doskonale smakują także na drugi dzień, pozwalając tym samym oszczędzić czas. Na chłodniejsze dni polecamy zapiekankę z szynką, parówką lub kabanosami, zapiekankę makaronową z szynką z beczki oraz zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.
Zielono mi
Wiosna to czas, kiedy na okolicznych bazarkach można kupić nowalijki: szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, ogórki, pomidory, sałatę czy szpinak. Nie wymagają one obróbki termicznej, najlepiej smakują właśnie na surowo. To prawdziwe źródło witamin, dlatego warto przyrządzić z nich pyszne dania. Sprawdzony sposób na wykorzystanie warzyw to przede wszystkim sałatki, które można dopełnić wyrazistym dressingiem lub urozmaicić ulubionymi dodatkami, np. orzechami lub kiełkami. W sałatkowych kompozycjach mogą znaleźć się też wędliny, jaja czy wędzone ryby. Kombinacji jest wiele…
Wiosna na talerzu
Wraz z nadejściem wiosny zmieniają się nasze preferencje kulinarne. Ciepłe i sycące potrawy zastępujemy lekkimi i kolorowymi daniami, w których dominują świeże warzywa. W sezonie wiosennym idealnie sprawdzą się proste i pożywne sałatki.
Sałatka z jajkiem w koszulce
Składniki: boczek z beczki JBB, mix sałat ze szpinakiem, pomidorki koktajlowe, ogórek, 2 jajka, twardy ser typu Grana Padano, szczypiorek, sól, pieprz.
Składniki na dressing: 9 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka musztardy, łyżka miodu, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy składniki sałatki. W garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Tak przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu 4 minuty. Ugotowane jajka, przekładamy na sałatkę, solimy oraz pieprzymy. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.