Zdrowy Białystok

Wtorek, 26 10 17:29

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 26 10 2021

Zupy w kolorach jesieni

Czwartek, 31 październik 2019 10:10

Rosół królewskiPo upalnym lecie pozostały już tylko wspomnienia i nadszedł czas intensywnych przygotowań na najbardziej kolorową porę roku. Jesienne temperatury są coraz niższe, ale za to za oknem pojawiają się piękne, nasycone barwy – intensywna czerwień, rozgrzewający pomarańcz, ciepła żółć i chłodniejsza zieleń. Te kolory nie tylko wprawiają w dobry nastrój, ale także inspirują. Również do gotowania! Prezentujemy przepisy na pyszne, gorące i barwne zupy w kolorach jesieni!
Po powrocie z jesiennych spacerów potrzebujemy się rozgrzać. A zupa jest obowiązkową pozycją w menu każdego domu. Dzięki niej w naszej diecie pojawiają się nie tylko zdrowe warzywa, ale i aromatyczne przyprawy. A do tego jest prosta w wykonaniu, bardzo sycąca, pożywna i natychmiastowo rozgrzewa. Gotowaniu sprzyja także sezon grzybowy.
Gdzie szukać inspiracji? A może by tak zainspirować się tym co widzimy za oknem?
Jesień to najpiękniejsza pora roku, która mieni się intensywnymi kolorami. Spacerując, widzimy różnobarwne liście, niektóre jeszcze na drzewach, niektóre już na chodnikach. Jest żółto, czerwono, pomarańczowo i zielono na zmianę. Niech inspiracją dla naszych kulinarnych przygód staną się więc kolory jesieni!
A w jesiennej zupie nie może zabraknąć właściwego makaronu. Do jesiennych, rozgrzewających zup idealny będzie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, który powstał według sprawdzonego przepisu z najwyższej jakości mąki. To sprawia, że ma doskonały smak. Tajemnica jego delikatności tkwi w użyciu do produkcji 5 jaj oraz 3-krotnym wałkowaniu ciasta. Dzięki makaronowi Lubella Jajeczna 5 jaj, który wygląda i smakuje jak domowy1, każda zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru i smaku. Doskonale sprawdzi się w klasycznym rosole, tradycyjnej zupie pomidorowej czy aromatycznej grzybowej. Kolory za oknem inspirują do nadawania naszym daniom nie tylko bogactwa smaku i zapachu, ale także wyjątkowego, jesiennego wyglądu.

Czytaj więcej: Zupy w kolorach jesieni

Wracamy do korzeni

Czwartek, 17 październik 2019 10:55

burakhummusCzasy, w których żyjemy, gwarantują nam dostępność wszystkich produktów, na jakie tylko mamy ochotę. Nie jest już problemem znalezienie truskawek czy rzodkiewek w połowie października. Dużo mniej czasu zajmuje nam również zorganizowanie obiadu – gotowe półprodukty, paczkowane dania czy jedzenie z dowozem pomagają nam żyć szybciej. Choć to dla nas duże udogodnienie, do którego przyzwyczailiśmy się, coraz bardziej ciągnie nas w kierunku tego, jak nauczeni byliśmy jeść i żyć w domu rodzinnym. Powoli, sezonowo i świadomie.
Nasze podejście do kuchni zmienia się. Z uwagą, uczuciem i troską podchodzimy do gotowania. Do własnoręcznie przygotowanych dań z produktów, które sami świadomie wybieraliśmy, dodajemy orzechy i ziarna. Przepisy opieramy o sezonowe, dostępne warzywa i owoce – na ciasto z truskawkami decydujemy się poczekać do czerwca, kiedy będzie na nie sezon.

Czytaj więcej: Wracamy do korzeni

Mąka na wiele sposobów

Czwartek, 17 październik 2019 10:37

Torcik marchewkowy 2Zboża stanowią podstawę polskiej kuchni i towarzyszą nam praktycznie codziennie. To z nich powstaje mąka pozwalająca wyczarować dosłownie wszystko i to na każdą okazję. Począwszy od pysznych śniadaniowych bułeczek, po kluseczki na niedzielny obiad czy placki ziemniaczane na ciepłą kolację, aż po okazjonalne wypieki. Jednak mąka to również często niewidoczny, ale nadający charakteru składnik wielu półproduktów: sosów, panierek, zakwasów czy gulaszy. A najlepsze ze zboża to oczywiście Lubella.
Wszystko zawsze smakuje lepiej, gdy podamy gościom domowe potrawy. Mówi się, że w nie wkłada się najwięcej serca. Niezależnie od tego czy jesteśmy miłośnikami tradycji, czy lubimy eksperymentować, powinniśmy postawić przede wszystkim na dobrą bazę. Często to właśnie mąka odpowiada za to, czy rogaliki będą odpowiednio kruche, chleb będzie miał odpowiednią strukturę, a ciasto do pizzy dobrze się wyrobi i pozostanie gładkie. A domowe wypieki? W przypadku praktycznie każdego rodzaju ciast składnikiem, od którego zależy prawie wszystko jest wysokiej jakości mąka. To właśnie ona zapewnia idealny efekt.

Czytaj więcej: Mąka na wiele sposobów

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia