Dlaczego mycie owoców i warzyw samą wodą nie wystarcza
Świeże owoce i warzywa to nieodłączny element każdej kuchni. Szczególnie te sezonowe wiosną i latem kuszą żywymi kolorami i bogactwem witamin. W procesie wzrostu, transportu czy na półkach sklepowych poddawane są różnym zabiegom ochronnym czy konserwującym. Klasyczne mycie samą wodą jest niewystarczające. Jak zatem umyć owoce i warzywa, by były czyste a także pozbawione bakterii, pozostałości po nawozach i nie straciły swoich właściwości?
Woda, a bakterie i zanieczyszczenia
Owoce i warzywa, które przynosimy do swoich domów, intuicyjnie myjemy najczęściej pod bieżącą wodą. Bardziej dokładni z nas, nalewają ciepłą wodę do miski czy zlewu i pozwalają im pomoczyć się w nadziei, że brud odmięknie i pozbędziemy się go z ich powierzchni.
Czytaj więcej: Dlaczego mycie owoców i warzyw samą wodą nie wystarcza
Czy powinniśmy jeść mięso?
Co jeść, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Udzielić odpowiedzi na to niełatwe pytanie pokusili się Anatol Borowik, prezes Zakładów Mięsnych Kabo w Choroszczy i Wojciech Ciborowski, dyrektor tegoż Zakładu.
Anatol Borowik: Na początek zadajmy sobie pytanie: Co jest najważniejsze w codziennej diecie? Moim zdaniem to, by zaspokajać głód jedynie w 80% - obojętnie czy jemy zdrowe czy mniej zdrowe posiłki, czy stosujemy dietę czy nie. By organizm mógł wszystko do końca strawić, musi dostawać odpowiednią ilość pokarmu. Kolejna rzecz to różnorodność składników. Kiedyś ludzie żyli skromniej i jedli praktycznie to samo. Teraz podniósł się nam poziom życia, zaczęła się różnorodność i niestety razem z nią zaczęły się też choroby. Co ciekawe każdy człowiek ma swoją unikalną kompozycję bakterii jelitowych, które biorą udział w trawieniu. One nie „wydobędą” z nowych pokarmów, które nagle pojawiły się w naszej diecie, składników jakie są zapisane w ich składzie.
Jak się odżywiać, by wygrywać
O znaczeniu odpowiednio skomponowanej diety w osiąganiu sukcesów sportowych opowiada shihan Cezary Zugaj (V dan) z Podlaskiego Centrum Sztuk Walki, który korzysta z Cateringu dietetycznego Zdrowy Smak.
Aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze samopoczucie i zdrowie. Jeśli sportowiec chce osiągnąć pożądaną formę, nie może iść na kompromisy, w jego diecie ważna jest zarówno jakość jak i ilość spożywanych posiłków.
- Fundamentem każdego sportowca są: odpowiedni trening i dobrze zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarcza właściwą ilość mikro- i makroelementów - mówi shihan Cezary Zugaj. - W diecie sportowca nie może zabraknąć też białka i węglowodanów. A najważniejsze, by zarówno jedne jak i drugie pochodziły z dobrych produktów. Wartościowe białko np. z dobrych jakościowo produktów zwierzęcych, nabiału, ryb i jaj, węglowodany natomiast z dobrych kasz, ryżów, makaronów czy ciemnego pieczywa. W szczególności, gdy przygotowuję się do zawodów, korzystam z Cateringu Dietetycznego Zdrowy Smak, gdyż mam pewność, że posiłki jakie otrzymuję dostarczają mi w 100% tego, czego potrzebuje mój organizm.