Z ziemi włoskiej...
Smaki Italii w tradycyjnych polskich potrawach. Stare zapomniane warzywa odkryte na nowo i przygotowane w zaskakujący sposób. Do tego szyk i elegancja godne uczty królewskiej. Przyjdź do restauracji w Dworze Czarneckiego. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane.
Robert Snarski swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął kilkanaście lat temu. Ukończył białostockie Liceum Gastronomiczne i próbował swoich sił w zawodzie. Wkrótce jednak zdecydował się na wyjazd do Włoch. Spędził tam osiem lat, w czasie których pracując w restauracjach zgłębiał tajniki włoskiej kuchni. Kiedy wrócił do kraju zaczął wprowadzać na polskie stoły smaki Italii. Od pięciu lat pracuje w restauracji w Dworze Czarneckiego w Porosłach, od trzech - jest jej szefem.
- W dworskiej restauracji serwujemy przede wszystkim dania kuchni polskiej. Są one jednak przygotowane w różnych aranżacjach i jest w nich sporo elementów kuchni włoskiej - mówi Robert Snarski. - Staram się do każdego dania przemycić jakieś włoskie smaki, a to bazylię, a to bakłażany, owoce morza itp. Są to takie niewielkie dodatki, jednak ich obecność zasadniczo wpływa na smak i wygląd całej potrawy.
Rola pomidorów i ich przetworów w diecie
Pomidory – właściwie każdy Polak je zna i wie jak, i na ile sposobów można je przyrządzić. Pomidory oraz najbardziej popularna w Polsce zupa pomidorowa – lubimy ten duet i intuicyjnie często po niego sięgamy. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad w weekend i w tygodniu. W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, współpracującą z marką Łowicz.
- Pani Profesor, od lat zajmuje się pani propagowaniem zdrowego odżywiania i zachęca Polaków do jedzenia warzyw. Proszę nam powiedzieć, dlaczego warto sięgać po przetwory pomidorowe w tym po przecier pomidorowy, pomidory w puszce i passatę oraz powstającą z nich zupę pomidorową?
- Powodów jest wiele, ale zacznę od tego najważniejszego. Pomidory, jak i inne warzywa wraz z owocami znalazły się u podstaw Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomendowanej przez Instytutu Żywności i Żywienia. To produkty bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zupa pomidorowa, podobnie jak inne zupy warzywne, może stanowić jedną z pięciu zalecanych przez ekspertów żywieniowych porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia. Zupę pomidorową możemy przygotować ze świeżych pomidorów, z pomidorów w puszce, z przecieru czy passaty. Jak kto lubi. Niestety w Polsce ciągle jemy zbyt mało warzyw. Jak pokazują najnowsze dane IERGIŻ średnie dzienne spożycie warzyw wynosi w Polsce zaledwie 163 g na osobę, co daje tylko 58,92 kg na osobę rocznie. To znacznie poniżej nie tylko zaleceń światowych autorytetów ds. żywienia, ale także średniej europejskiej. A pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw, dostępne przez cały rok w postaci szerokiej oferty przetworów. Dodatkowo zupa pomidorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i szczególnie lubiana przez dzieci.
Wakacje przez cały rok
Mówiąc o kochaniu życia w Tymbarku zwracamy uwagę na zdrowie i dobre samopoczucie – twoje i twoich najbliższych. Wiemy, że najwięcej pozytywnej energii masz latem, bo wtedy możesz sięgać po świeże warzywa i owoce. Wiemy też, że szukasz produktów idealnych, dlatego specjalnie dla ciebie stworzyliśmy nową linię produktową – Vitamini. Czerpie ona wszystko co najlepsze z marchwi mazurskiej, malin, brzoskwiń oraz bananów, dlatego pozwoli ci cieszyć się wakacjami przez cały rok!
Czy wiesz, że za dobre samopoczucie odpowiadają między innymi witaminy? To dzięki nim w pełni kochasz życie, potrafisz się cieszyć jego kolorami i masz ochotę podzielić się tą energią także z najbliższymi. W Tymbarku zdajemy sobie sprawę, że nie zawsze znajdziesz czas na to by zastanowić się co jest dla ciebie najlepsze, dlatego przychodzimy ci z pomocą razem z Vitamini. To właśnie w szklance naszego soku znajdziesz witaminę A, C i E, które pozwolą Ci zachować pełnię sił.